Alles over zonnepanelen

Twijfelt u al een tijdje over zonne-energie? Dít is het moment!

Zo verkleint u uw CO2-footprint in één klap

Om de aarde in volle glorie door te kunnen geven aan onze kinderen en kleinkinderen, proberen we onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Dat doen we bijvoorbeeld door minder vaak te reizen, minder vlees te eten en minder energie te gebruiken. U kunt uw CO2-voetafdruk in één klap een paar maten verkleinen door nu te kiezen voor zonnepanelen.

Zo maakt u optimaal gebruik van de duurzame energie die de zon dag in, dag uit levert. Voor elke kWh schone zonne-energie worden er geen fossiele brandstoffen verbrand in een vervuilende energiecentrale. Per zonnepaneel bespaart u ongeveer 70 kilo CO2 per jaar. Met 15 panelen bespaart u dus jaarlijks al meer dan een ton CO2!

Nóg drie goede redenen om nu in te stappen

Ook financieel is het zelden zo interessant geweest om zonnepanelen aan te schaffen:

  1. De productieprijzen van zonnepanelen zijn de laatste jaren flink gedaald terwijl de kwaliteit juist gestegen is. De prijs-kwaliteitverhouding is nu stabiel; een mooi moment om in te stappen.
  2. Het aantal zonuren stijgt de laatste jaren behoorlijk. We hebben net de zonnigste lente ooit achter de rug. Maar gebruik van al die gratis energie!
  3. Als seizoenkaarthouder of partner van MVV krijgt nu tot maar liefst 20% korting op uw installatie. Zo kunt u uw huis voordelig verduurzamen.

Profiteer van de kortste terugverdientijd ooit. Vul het formulier in, en begin met verduurzamen. Uw voordeel kan oplopen tot vele honderden euro’s per jaar. 

Algemene Informatie

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt:

  • Monokristallijn zonnepanelen
  • Polykristallijn zonnepanelen
  • Dunne film zonnepanelen

Al deze zonnepanelen zijn gemaakt van silicium. Bij een monokristallijn zonnepaneel zijn de siliciumkristallen nauwkeurig in de juiste positie geplaatst waardoor ze één geheel vormen. Daardoor leveren ze een hoger rendement dan bijvoorbeeld de polykristallijn zonnepanelen. Bij deze panelen liggen de kristallen namelijk kriskras door elkaar, in verschillende richtingen. Het productieproces van deze panelen is eenvoudiger, waardoor ze iets goedkoper zijn. Maar het rendement is dus ook wat lager. Het rendement van een paneel met een dunne film is nog lager. Deze panelen maken namelijk geen gebruik van siliciumkristallen maar van siliciumpoeder. Wij leveren deze panelen niet.

Afhankelijk van de beschikbaarheid levert NaGa Solar voornamelijk monokristallijn zonnepanelen. U herkent deze A-klasse panelen aan hun donkere kleur en egale structuur. Polykristallijn panelen zijn iets blauwer/paarser van kleur.

In Nederland schijnt de zon gemiddeld zo’n 1.800 uur per jaar. Maar ook op bewolkte dagen halen uw zonnepanelen energie uit het daglicht. U verdient het meest op een zonnige – niet ál te warme – dag. Hoe hoger de temperatuur, hoe lager het rendement. Tijdens een zonnige lente – zoals we net achter de rug hebben – verdient u dus meer dan tijdens de record-hete zomers van 2018 en 2019.

Wilt u uw totale elektriciteitsverbruik opwekken met zonne-energie? Check dan op uw jaarafrekening uw verbruik in kWh en deel dat door 0,85. De uitkomst van die som geeft een globale indicatie van het vermogen dat de totale installatie aan energie kan leveren. Dat vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek.

Onze panelen hebben een capaciteit van minimaal 330 Wattpiek per stuk. Een gemiddeld huishouden van 4 personen gebruikt zo’n 4600 kWh per jaar en heeft dus genoeg aan 16 panelen (als ze op het zuiden liggen en de maximale hoeveelheid zonlicht omzetten in energie).

Eén zonnepaneel is ongeveer 1,70 meter lang en één meter breed. Heeft u een schuin dak zonder dakraam of dakkapel, dan passen daar gemiddeld zo’n 20 panelen op. Maar u kunt natuurlijk ook op een aanbouw of garage met een plat dak een aantal panelen kwijt. Voordeel van een plat dak is dat de panelen in de juiste richting geplaatst kunnen worden, voor een optimale lichtinval.

Aan zonnepanelen alléén heeft u weinig: ze zetten zonlicht namelijk om in gelijkstroom, terwijl de apparaten in huis wisselstroom nodig hebben. U heeft dus een omvormer nodig. Daarnaast is er een extra groep nodig in uw meterkast. Onze installateur Maintain Elektro B.V. uit Maastricht ontwerpt de hele installatie en regelt alles voor u.

Alles over de cijfertjes

De aanschaf van zonnepanelen moet u zien als een investering. U verdient uw geld vanzelf terug. Die terugverdientijd is afhankelijk van de ligging van uw dak. Hoe meer zonlicht op de panelen, hoe korter de terugverdientijd. Een reële terugverdientijd ligt tussen de 5 en 10 jaar. Daarna levert uw installatie u jaarlijks geld op.

Ook dat is weer afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Een rendement van zo’n 10-14% rendement is goed haalbaar. Er zijn maar weinig investeringen die zoveel opleveren: honderden euro’s per jaar, plús honderden kilo’s CO2. Want u investeert natuurlijk ook in een duurzame toekomst. Het rendement is voor ieder anders, daarom maakt de installateur graag vrijblijvend een berekening voor u.

NaGa Solar levert alleen zonnepanelen met een topkwaliteit. Zo bent u verzekerd van een zo lang mogelijke levensduur. Onze A-kwaliteit panelen gaan zo’n 25 jaar mee en hebben een zeer goede en gegarandeerde degradatie. Dit betekent dat over 25 jaar uw panelen nog steeds 80% van hun startcapaciteit kunnen leveren.

De omvormer zal iets minder lang mee gaan en is na zo’n 10 jaar aan vervanging toe. Deze kosten zijn meegenomen in de berekening van uw totale rendement.

Ja, de overheid betaalt de BTW voor u. Dat scheelt u 21% op de aankoopprijs. Vanaf volgend jaar betaalt de overheid u ook nog een subsidie per kWh als u stroom terug levert aan het net. Onderaan de streep merkt u van die nieuwe regeling overigens niet veel, want u krijgt nu een vergelijkbaar bedrag van uw energieleverancier voor terug geleverde stroom. Ook met de nieuwe regeling blijft het financieel interessant om te investeren in zonne-energie. 

Absoluut. Ook kopers streven naar een zo klein mogelijke footprint en kijken dus kritisch naar het energielabel van een woning. Maar ze kijken natuurlijk ook naar hun toekomstige maandlasten. Met zonnepanelen dalen die lasten en krijgt uw huis een hoger energielabel. Uw huis wordt dus aantrekkelijker voor kopers, en daarmee stijgt ook de waarde van de woning.

Waar kan ik terecht voor meer informatie?

Als u dit formulier invult, komt een expert van Maintain Elektro geheel vrijblijvend bij u langs om uw persoonlijke situatie te bekijken. Wat is de ligging van uw woning; wat is de dakhelling; is er veel schaduw of juist niet? Op basis van die gegevens rekent hij voor u uit wat de complete installatie u gaat kosten, wat de terugverdientijd is en hoeveel u gaat verdienen. Daarnaast wordt ook de MVV-actie korting voor u berekend. Die kan oplopen tot wel 20%. Dat maakt het extra interessant om nu in te stappen.