DSM Louisegroeve

Type
Status
Capaciteit
Productie
Modules
Oppervlakte
Land
Stad
ground
Operational
3,41 MWp
3.206.528 kWh/jaar
10.573
5,5 Hectares
Nederland
Sittard-Geleen

Dit project is een perfect voorbeeld van dubbel grondgebruik. Bij voorkeur Wijst NaGa Solar meerdere functies toe aan een stuk grond om zo efficient mogelijk gebruik te maken van de beschikbare ruimte. Deze zonneweide is gebouwd op de voormalige Louisegroeve mijn, welke zich bevindt op de Chemelot site te Sittard-Geleen. De bruinkoolgroeve heeft hierna gediend als deponie en is zorgvuldig afgesloten. DSM heeft dit stuk grond beschikbaar gesteld aan NaGa Solar ter ontwikkeling en zorgvuldige bouw van een zon-pv installatie. Naast de ontwikkeling, heeft NaGa Solar ook de investering voor dit project op zich genomen, samen met een groep particuliere Nederlandse investeerders.

Op verschillende vlakken heeft NaGa Solar innovativiteit naar deze locatie weten te brengen. Zo werd er gebruik gemaakt van een speciaal ballast systeem (gevuld met bijv. zand of steen), speciaal ontwikkeld voor dit gebruik. Door middel van dit systeem is het penetreren van de grond onnodig en blijf de deponie onveranderd en in takt.

Daarnaast heeft de samenwerking met DSM Advanced Solar andere innovaties aan dit project kunnen linken. Bijna alle modules zijn voorzien van een backsheet welke geheel recyclebaar is en een anti-reflective coating welke beide bijdragen aan een efficiëntieverhoging van het pv-systeem. Tata Power Solar, een Indiase party heeft deze innovaties in nauwe samenwerking met DSM toegepast op haar modules. Zo fungeert dit zonnepak als een van DSM's test locaties en wordt de efficiëntie constant gemeten.

Een project in samenwerking met

Bekijk alle media